Pauwoogpijlstaart
Een vlinder uit de pijlstaart familie. Goed gecamoufleerd rust hij overdag op boomstammen of struiken. Zo vond ik deze Pauwoogpijlstaart vanochtend op een blad van de vlinderstruik.
Dit is een bijzondere vlinder, die in tegenstelling tot andere, geen bloemen bezoekt. Hij eet niet meer en leeft kort. Als rups heeft hij genoeg gegeten om die korte levensduur als vlinder te volstaan. Er is nog maar één doel. En dat is voorplanting. Omdat hij niet meer hoeft te eten is zijn roltong ook onderontwikkeld. Zijn antennes gebruikt hij dan ook niet meer om voedsel te “ruiken”. Maar alleen om de feromonen op te pikken van een potentiele partner


In rust verstopt de vlinder zijn achtervleugels onder de voorvleugels. Bij verstoring laat hij zijn achtervleugels zien. Helaas deed hij dat bij mij niet en zijn de typische kleuren die aan de veren van een pauw doen denken niet zichtbaar. Wel goed met 2,5x tot 5x vergroting de “schubben” van de vlinders en de sensoren in de antenne goed zichtbaar kunnen maken.
vliegtijd: April - Augustus
Een generatie
overwinterd als pop in de grond
Waardplant: Wilg, populier en appel

Zoals in de foto hierboven goed te zien, de sensoren (haartjes in antenne) die de geur moleculen opvangen en omzetten in elektrische signalen voor de hersens van de pijlstaat. In dit geval vangen ze alleen feromonen op. (bij andere vlinders ook geur moleculen van planten voor voeding) De antennae zijn dus eigenlijk de neus van de vlinder.



