Apple user installeert Windows 7
Voor dat ik begin aan mijn blog over Windows 7, wil ik eerst wat kwijt over mijn achtergrond. Waar ik vandaan kom en hoe mijn beeld mbt microsoft de afgelopen jaren gevormd is.
Commodore
Als “geboren” geek kwam ik vroeg in contact met computers. Al tijdens de begin jaren 80 zat ik BASIC te programmeren op een C=64, bij de kassa in de V&D in Heerlen stond er eentje waar je op mocht “werken”. Uiteraard was dit niet de ideale manier. In de pauze vlug op de fiets van het Bernardinus college richting V&D, snel de 40 regels BASIC code inkloppen die ik thuis had geschreven en kijken of het werkte. Werkte het niet werd ’s avonds de code herschreven en de dag erna in de pauze weer bij V&D getest. Dat moest toch echt anders. Ik moest mijn eigen computer hebben.
Mijn ouders wilden een nieuw terras in de tuin leggen. Vele stoeptegels gingen onder mijn handen het zand in. Met de aanleg van dit nieuwe terras in de tuin van mijn ouders had ik mijn eerste computer wel verdiend. En werd mijn eerste C=64 gehaald, toen nog bij de Dixons op de promenade in Heerlen. Na 2 maanden BAISC programmeren kwam ik er achter dat BASIC wel erg basic was. Al snel greep ik naar het snellere maar complexere machinetaal. Low-level programming op de 6510 processor – het hart van de C=64 – zoals men dat noemde. Na een paar jaar maakte de C=64 plaats voor een hypermoderne Commodore Amiga 500. Met 4096 kleuren in de HAM (Hold and Modify) modus verbleekten de 16 kleuren van de C=64. Echt Sample geluid kwam er ook uit. De pieptoontjes die uit de SID-chip van de C=64 kwamen waren ook verleden tijd. Ook “echt” multitasking deed zijn intrede.
IBM-kloon
In deze tijd kwam ik ook in aanraking met een ander “soort” computer. De IBM kloon. Deze computers draaiden in het begin alleen op MS-DOS. Multitasking werd pas mogelijk door tools als QEMM (Quaterdeck Expanded Memory Manager). Maar al snel won de GUI van Microsoft terrein. Windows was geboren. Als echte geek zocht ik alles uit. Ik dit het systeem tunen door gegoochel met de autoexec.bat en config.sys – wie kent ze nog? Ik leerde Windows 3.1 optimaal in te stellen. Het had nog vele tekortkomingen, echter er was buiten de Amiga niks beters. Hoewel er was natuurlijk al de Apple Macintosh, echter deze was financieel totaal onbereikbaar voor een 16 jarige. Uit nood leerde ik dus alles van Windows. Toen Windows 95 kwam had ik deze al lang voordat het in de winkels op de schappen lag op mijn PC geïnstalleerd. Hetzelfde gold voor Windows 98, Windows XP, Windows 2000.
Je leest het al goed, Windows ME komt niet in het rijtje voor. Daar begon mijn inziens de ellende die Microsoft heet. Instabiele rotzooi deed zijn intrede.
MS > Apple
Ondertussen werkte ik in de IT en had menig MCSE cursus achter de rug. Waaronder Windows NT Core Technologies, ik wist dus nu officieel hoe Windows “down to the core” werkte. Ik zag ook de vele problemen. Eigenlijk was ik altijd alleen maar problemen aan het oplossen. Bij kennissen en ook bij mij thuis. Om erger te voorkomen was ik dagelijks bezig met, virus scannen, defragmenteren, anti-spyware, tunen etcetera. Ik kreeg nauwelijks de tijd om daadwerkelijk met de computer te werken! 75% Onderhoud en 15% productiviteit. Ik was het ZAT. Microsoft was een idioot systeem geworden. Unix en Linux waar ik op het werk en thuis ook veel mee werkte waren veel beter, stabieler en sneller. Maar daar draaide mijn Photoshop niet op. Dat had ik als fotograaf en creatieveling toch echt nodig! Toen kwam ineens Apple met OS/X, een op Unix gebaseerd besturingssysteem waar ook Photoshop op draaide. Mijn volgende stap was duidelijk. Nooit meer Windows ellende.
Ik kocht een iMac G5 in de Apple Store. Sindsdien kon ik werken op de computer en niet de hele tijd met onderhoud bezig zijn. Wat een verademing!
Ik kocht ook meteen op Thinkgeek een t-shirt met opdruk: “No I will NOT fix your computer!” Op de eerste verjaardagen keken de kennissen en vrienden me nog een beetje raar aan. Ik hoorde ze denken: “Kan ik hem wel wat over mijn printer vragen?” Als iemand me wat vroeg over een windows probleem was mijn antwoord: “Koop een Apple!”
Velen in mijn omgeving hebben dat ook gedaan. En ineens ging het op verjaardagen niet meer om hoe een probleem op te lossen, maar over hoe je met een programma iets kan! Het ging over het gebruik van de computer en niet het onderhouden ervan. Een auto freak heeft het toch ook liever over hoe een auto rijd en niet over hoe je hem rijdend moet houden!?
In deze tijd kwam Microsoft met Vista uit. Ik – die altijd de nieuwe windows versies eerder op zijn pc had staan dan ze in de winkel lagen – had voor het eerst geen behoeft om het ook maar uit te proberen. Pas een jaar geleden installeerde ik eens Vista op mijn oude PC. En drie keer raden… Het ene probleem volgde het andere op. Driver problemen, software problemen en niet ondersteunde hardware. Waarom probeerde ik het ook eigenlijk? Ik denk dat ik het wilde ervaren. Afgeven op een OS wat je nooit hebt gebruikt leek me ook niet echt correct.
Laptoptrouble
Hetzelfde geld natuurlijk ook voor Windows 7. Ik heb me de afgelopen maanden uit de discussie gehouden. Ik was namelijk geen ervaringsdeskundige. Mijn gevoelens waren gevoed door vooroordelen. Vista was niks en ik dacht dat er nu dus ook wel niks zinnigs uit zou komen.
Toen kwam echter een vriend met een “kapotte” laptop. Hoewel ik dus eigenlijk nooit meer windows machine’s repareerde, betekende deze vriend veel voor me en wilde ik hem niet in de kou laten staan. Ik ging nog eens aan de slag. Het opnieuw installeren van Vista kan toch niet zo moeilijk zijn. Installatie draaien, een paar drivers updaten en klaar. Ik kon het niet fouter gedacht hebben…. wat een doffe ellende. Het ene probleem stapelde zich na het andere op. Files corrupt? Na rebooten helemaal crashen…. Argh… Na wat onderzoek dacht ik dat de HD kapot was. Oke, da’s Microsoft niet schuld. Nieuwe HD gehaald en nog steeds troubles. Vista eraf en voor het eerst eens Windows 7 proberen! Zelfde problemen. Ik vermoed dat er dus iets aan het moederbord kapot is van de laptop. De hoop opgegeven. De eerste blik op het scherm van Windows 7 wakkerde toch mijn nieuwsgierigheid op. Het “voelde” snel. Zou ik dit dan toch maar eens gaan testen?
Installatie Windows 7
Dus daar stopte ik ineens de Windows 7 DVD in mijn eigen oude PC. Ik zet de PC aan en hij start netjes van de DVD op. Hij vraagt me waar ik het wil installeren en ik kies de Vista Partitie. De Windows XP partitie blijf ik netjes van af want alleen daar draaien de games op die ik ooit heb aangeschaft.
Het installatieprogramma draait zijn scripts af en installeert netjes alles op de HD. Het stelt me nog wat vragen waar ik met mijn kennis en ervaring gemakkelijk op kan antwoorden. Hij is klaar met installeren en wil herstarten. Ik houd mijn hart vast en denk: “Let op, daar gaat het eerste probleem komen met mijn videokaart!”
Piep, Bios meldingen zoeven voorbij en het Windows 7 opstart scherm verschijnt en hé? De desktop verschijnt direct in de goede resolutie? Aha onderin de vernieuwde taak balk zie ik een uitroepteken! Hebbes het eerste probleem! Snel zweef ik er met mijn muiswijzer boven en lees: “Computerproblemen oplossen: 1 belangrijk bericht.” Bevestigend schud ik mij hoofd. Zie je nu wel? Het kan nog steeds niet in een keer goed gaan. Als ik er uiteindelijk op klik staat er in een klein schermpje: “Een antivirusprogramma downloaden, belangrijk!” Hmmm, niet echt een probleem, eerder een advies.
We gaan stap voor stap kijken naar de probleem gebieden van eerdere versies. Aangekomen bij de wireless netwerk configuratie verwacht ik weer problemen. Ik word weer aangenaam verrast en mijn vooroordeel lijkt weer ongegrond. Windows 7 heeft moeiteloos mijn Airport Wifi netwerk gevonden en na invoeren van het wachtwoord heb ik direct een verbinding met internet. Het mag een wonder heten. Na een uitgebreide inspectie blijken er géén drivers verkeerd te zijn. Alles draait als een zonnetje. Dat is de eerste keer dat ik dit meemaak met een Windows installatie! Alles draait lekker en reageert snel.
Windows 7 gebruiken
Dan bedenk ik me dat ik het advies maar eens zal opvolgen. Ik ga een virusscanner installeren, dat is – helaas nog steeds – nodig op dit platform. Het wordt McAfee omdat ik deze gratis van Xs4all kan downloaden. En tijdens de installatie gebeurt het dan. De PC loopt vast? Muis kan ik nog bewegen maar eender welk scherm ik ook aan klik er gebeurt niets! Nada! Nakus! Nee he! Heb ik te vroeg gejuicht? McAfee neemt gewoon gedurende een dikke minuut 100% cpu usage. Op zich niet erg, zolang de GUI – net als bij Linux en OS/X – gewoon prioriteit krijgt. Oke het eerste “probleem” dus. Onder belasting is de GUI nog steeds niet snel. Pas als McAfee klaar is met zijn “things todo” keert de wijzer – op de desktop gadget – van de processor belasting terug naar een bruikbare 10 procent. Overigens een verbetering ten opzichte van Vista moet ik toegeven. Gadgets zweven nu gewoon op de desktop.
Zo ontdek ik meer voordelen in de nieuwe GUI van Windows 7. Als je een venster met de vensterbalk naar de bovenrand van het scherm sleept, wil hij veranderen in een full-screen venster. Ook ontdek ik dat je venster snel, links, rechts en in het midden kan zetten met de windows en pijltjes toetsen. Maximaliseren en minimaliseren doet hij ook fijn met de pijltjes omhoog en omlaag in combinatie met de windows toets.
De vernieuwde taakbalk is ook een stuk prettiger dan de voorgaande versies in Vista en XP. Niet een balk met vele kleurtjes maar gewoon rustige monochrome icons voor wifi, volume, accu enz.. Ze mogen dan misschien veel afgekeken hebben van OS/X, maar een gouden design regel is nog altijd “Beter goed gestolen dan slecht zelf ontworpen!”
Prettig zijn ook de previews van openstaande programma vensters in de taakbalk. Dit blijkt pas als je 4 schermen bij een applicatie open hebt.
Het knipprogramma in het start menu viel me ook op. Dit was ik nog niet in eerdere versies van windows tegengekomen. Een handige tool om screendumps te maken. Apple heeft dat naar mijn mening net wat handiger in het OS geïmplementeerd met toets combinaties.
Een exposé achtige functie heb ik nog niet kunnen vinden.
Na een paar uur werken met Windows 7 kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat Windows – eindelijk – volwassen is geworden. Een probleemloze installatie en daarna stabiel werken. Over de daadwerkelijke stabiliteit kan ik nu natuurlijk nog niks roepen.
Ik moet als Windows “hater” dan toch nu gaan toegeven dat Windows 7 helemaal niet zo erg is. Zelfs gewoon prettig werkt!
Platform onafhankelijk werken
Nu moet ik heel eerlijk toegeven dat tegenwoordig het OS natuurlijk ook niet meer zo belangrijk is. Applicaties die ik gebruik zijn vrijwel allemaal platform onafhankelijk. Zo gebruik ik google docs in plaats van een zwaar office pakket. En maak ik gebruik van gmail, gcalender, evernote, toodledo, twitter, tweetdeck, hootsuite, iTunes enz..
Eigenlijk heb ik alleen een computer met een browser nodig. Op dit moment is Firefox en Chrome mijn keuze. Dus het OS wordt ook steeds onbelangrijker om mee te werken. Voor de fotografie gebruik ik Adobe Lightroom en héél soms Photoshop. Beiden draaien op zowel Windows 7 als OS/X.
Het grote nadeel van windows dat virus heet wordt op deze manier van werken ook steeds onbelangrijker aangezien je geen applicatie meer hoeft te downloaden.
Nou tunen/tweaken is wel leuk, maar niet steeds problemen oplossen. Je auto tunen is natuurlijk gaaf. Als ie elke week stuk is en gemaakt moet worden niet!
Quote: “Een auto freak heeft het toch ook liever over hoe een auto rijd en niet over hoe je hem rijdend moet houden!?”
Eeuhm, dat hoeft niet altijd het geval te zijn, ik ken genoeg mensen die liever sleutelen en poetsen dan in hun auto te rijden. Ik vind het eigenlijk wel leuk om een beetje te rommelen met Windows. Processen uitschakelen, registry cleanen, best leuk af en toe. Ben ik nu een ubernerd?
Overigens vind ik Windows 7 echt super, ziet er mooi uit en loopt als een zonnetje. Updates worden allemaal onmerkbaar in de achtergrond geïnstalleerd. W7 is bij mij nog nooit gecrashed, het enige programma wat héél af en toe nukkig doet, is Firefox.
Ik ontdek toch best handige interface trucjes in Windows 7 die Apple OS/X weer niet heeft. Het plaatsen van schermen bijv. met Winkey en de pijltjes toetsen. Zo zet je makkelijk twee vensters naast elkaar.
Over dat het te traag is kan ik niet me je meepraten. Hij draait hier behoorlijk snel op een 1.7Ghz Pentium M740 processor met maar 1Gb geheugen!
Maar goed ik heb nu pas 1 dag geïnstalleerd, dus de ellende “kan” nog komen.
Ik heb precies dezelfde ervaring. Windows begon waardeloos te worden, vooral de 9x serie. Linux vond ik niet zo leuk voor een thuisomgeving, maar van Mac OS X dacht ik altijd dat het voor mensen is die support bellen omdat ze de 'any key niet kunnen vinden. Maar toen ging ik bij de Dixons in Maastricht eens met een G5 spelen, en dat beviel me goed. Had daarom 2 jaar geleden een Mac mini gekocht, en een maand later een Mac Pro en MBP.
WIndows 7 vind ik een verbetering, maar toch nog niet goed genoeg. Heb natuurlijk nog geen vastlopers gehad, maar het interface zit onhandig in elkaar en het is veel te traag.
In ieder geval heb ik er spijt van dat ik MCSE heb gedaan. Was liever meteen al als Apple Engineer begonnen.
Windows was al volwassen. Windows 2000 was prima. Maar daarna ging het snel bergafwaarts. Win7 is inderdaad goed, maar ik moet de eerste updates nog afwachten. Vaak is het dan weer “prijs”. Op mijn netbook draaide het prima in ieder geval.
Quote: “Een auto freak heeft het toch ook liever over hoe een auto rijd en niet over hoe je hem rijdend moet houden!?”
Eeuhm, dat hoeft niet altijd het geval te zijn, ik ken genoeg mensen die liever sleutelen en poetsen dan in hun auto te rijden. Ik vind het eigenlijk wel leuk om een beetje te rommelen met Windows. Processen uitschakelen, registry cleanen, best leuk af en toe. Ben ik nu een ubernerd?
Overigens vind ik Windows 7 echt super, ziet er mooi uit en loopt als een zonnetje. Updates worden allemaal onmerkbaar in de achtergrond geïnstalleerd. W7 is bij mij nog nooit gecrashed, het enige programma wat héél af en toe nukkig doet, is Firefox.
Nou tunen/tweaken is wel leuk, maar niet steeds problemen oplossen. Je auto tunen is natuurlijk gaaf. Als ie elke week stuk is en gemaakt moet worden niet!
Ik heb precies dezelfde ervaring. Windows begon waardeloos te worden, vooral de 9x serie. Linux vond ik niet zo leuk voor een thuisomgeving, maar van Mac OS X dacht ik altijd dat het voor mensen is die support bellen omdat ze de ‘any key’ niet kunnen vinden. Maar toen ging ik bij de Dixons in Maastricht eens met een G5 spelen, en dat beviel me goed. Had daarom 2 jaar geleden een Mac mini gekocht, en een maand later een Mac Pro en MBP.WIndows 7 vind ik een verbetering, maar toch nog niet goed genoeg. Heb natuurlijk nog geen vastlopers gehad, maar het interface zit onhandig in elkaar en het is veel te traag. In ieder geval heb ik er spijt van dat ik MCSE heb gedaan. Was liever meteen al als Apple Engineer begonnen.
Ik ontdek toch best handige interface trucjes in Windows 7 die Apple OS/X weer niet heeft. Het plaatsen van schermen bijv. met Winkey en de pijltjes toetsen. Zo zet je makkelijk twee vensters naast elkaar.
Over dat het te traag is kan ik niet me je meepraten. Hij draait hier behoorlijk snel op een 1.7Ghz Pentium M740 processor met maar 1Gb geheugen!
Maar goed ik heb nu pas 1 dag geïnstalleerd, dus de ellende “kan” nog komen.
Windows was al volwassen. Windows 2000 was prima. Maar daarna ging het snel bergafwaarts. Win7 is inderdaad goed, maar ik moet de eerste updates nog afwachten. Vaak is het dan weer “prijs”. Op mijn netbook draaide het prima in ieder geval.